45 unique apartments

The excellence is in the details

nl/en

The
Architect

Een mooi ontwerp kan alleen tot
uitdrukking komen in mooie materialen

Jan Peter Wingender – Architect
Office Winhov

Mensen hebben behoefte aan architectuur die de tijd doorstaat en aan gebouwen die door hun bruikbaarheid en kwaliteit relevant blijven voor de gebruikers en de omgeving. Dat is, in het kort, de overtuiging waarmee het Amsterdamse architectenbureau Office Winhov gebouwen ontwerpt. Jan Peter Wingender, partner en mede-oprichter van het bureau, vertelt hoe die zienswijze in Sud tot zijn recht komt.

“De woningen zelf zijn heel modern en hebben een hoge mate van vanzelfsprekendheid, de indeling voelt logisch.”

Wonen in de stad, verbonden met de rest van de wereld

“Vanaf het eerste moment wisten wij; Sud moet in alles uitdragen dat je comfortabel kunt wonen in de stad, op een prachtige locatie heel dichtbij de binnenstad en nog dichterbij het groene achterland. Sud wordt gerealiseerd in het gebied waar de Zuidelijke Wandelweg ooit de oorspronkelijke grens vormde tussen het Plan Berlage in Amsterdam Zuid en het groene Amstelland. Het is een echt scharnierpunt in de stad. Dat blijkt ook uit de buitengewoon gunstige infrastructurele ligging waardoor je heel snel en heel makkelijk de stad in en uit gaat.”

“De aansluiting van een nieuw gebouw op de bestaande omgeving is een belangrijk gegeven in architectuur. De Rivierenbuurt is een voorbeeld van klassieke stedelijkheid gekenmerkt door een traditie van verfijnde baksteen architectuur. Dat is het uitgangspunt geworden voor een ontwerp dat op een logische manier een plek heeft in zijn context. En omdat het gebouw aan de kop van een plein ligt, is het een stevig gebouw, dat het beeld van het plein bepaalt en samenhang creëert.”

“De woningen zelf zijn heel modern en hebben een hoge mate van vanzelfsprekendheid, de indeling voelt logisch. Daarin zit ook de kwaliteit om comfortabel te kunnen wonen. Het is doorgaans moeilijk om dat uit een plattegrond te lezen; het is een aanblik van bovenaf waar je muren ziet. Pas als je in dat huis staat, voel je de ruimtes. Dat geldt ook voor Sud waar alle leefruimtes zijn aangesloten op de buitenruimtes, waardoor die buitenruimtes onderdeel zijn van het wonen. En binnen en buiten echt verbinden. Je kan gewoon altijd naar buiten en je hoeft je dus nooit opgesloten voelt. En dat is tamelijk uniek.”